Fargerik salat med tomater, agurk, redikker, gulrøtter, avokado, salatblader og urter på en hvit bolle, omgitt av grønnsaker og dressing på et trebord.

Hvordan inkludere mer grønnsaker i kostholdet?

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst 5, helst 8, porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag, hvorav halvparten bør være grønnsaker. En porsjon tilsvarer omtrent 100 gram, eller en god neve. Dessverre er det er mange som ikke følger denne anbefalingen. Mange lurer på hvordan de skal inkludere mer frukt og grønnsaker i en travel hverdag. Å spise grønnsaker trenger heldigvis ikke å være komplisert! Her er noen enkle tips for å øke inntaket av grønnsaker og frukt. 

Hvorfor bør du spise grønnsaker?

Grønnsaker er proppfulle av vitaminer, mineraler og kostfiber. Et høyt inntak av grønnsaker er knyttet til redusert risiko for en rekke livsstilssykdommer. Fiberet i grønnsaker bidrar til god fordøyelse og gir en god metthetsfølelse. Ved å spise et bredt utvalg av grønnsaker i alle regnbuens farger, sikrer du et variert inntak av næringsstoffer som kroppen din trenger for å fungere optimalt. 

1. Bruk grønnsaker som tilbehør til alle måltider

Mange tenker på grønnsaker som kun en del av middagen, men grønnsaker passer utmerket til alle måltider. Her er noen ideer: 

  • Frokost: Ha paprika, agurk, tomat eller salat på brødskiven. 

  • Omelett: Finhakk grønnsaker som paprika, spinat, løk eller sopp og ha i omeletten.  

  • Mellommåltid: Fyll en matboks med oppkuttede grønnsaker og ha med deg på skole eller jobb. Dette er perfekt å sitte å spise mellom måltider dersom du blir litt sulten.  

  • Salat til lunsj 

2. Ferdig oppkuttede grønnsaker

Dette er kanskje det mest effektive tipset av dem alle! Bruk litt tid på å kutte opp grønnsaker og oppbevar i kjøleskapet. Dette øker sjansen for at du spiser dem når sulten melder seg, og det er enkelt å ta med på farta eller i matboksen. 

3. Ha frosne grønnsaker i fryseren

Frosne grønnsaker er like næringsrike som ferske og kan være en livredder på travle dager. En pakke grønnsaksblanding kan enkelt tilsettes i en pastasaus, suppe eller wok. Frosne grønnsaker også ofte rimelig og reduserer matsvinn.  

4. Grønnsakssuppe

Hvis du er glad i suppe er dette en fantastisk måte å inkludere store mengder grønnsaker i kostholdet. Du kan lage klare supper med biter av grønnsaker eller kremete supper der du stavmikser grønnsakene. 

5. Skjul grønnsakene i maten

Dette er et spesielt godt triks dersom du lager middag til kresne familiemedlemmer. Finhakk eller mos grønnsaker og tilsett i maten. For eksempel kan du finkutte gulrot, selleri, squash, løk og sopp og tilsette det i kjøttdeigen til taco, pizza eller lasagne. 

6. Smoothie

Er du glad i smoothie? Forsøk å inkludere grønnsaker! Grønnsaker som frossen spinat eller grønnkål har en mild smak og overdøves lett av litt søte bær og frukt. Jeg pleier å fryse ned grønnkål og avokadobiter for å ha i smoothien. Her er det bare fantasien som setter grenser!