Kaloririk mat = usunn mat?
Mange har et anstrengt forhold til ordet «kaloririk» og assosierer det med vektoppgang, usunn mat og negative helsekonsekvenser. Men hva om vi endrer perspektiv? I stedet for å se på kaloririke matvarer som en kilde til vektøkning, kan vi fokusere på at kaloririke matvarer fører til et høyere energiinntak. Det er nemlig ikke slik at alt som er kaloririkt er «usunt». Tvert imot, mange kaloririke matvarer kan være svært gunstige for helsen din. Det viktige spørsmålet er ikke hvor mange kalorier en matvare har, men hvor kaloriene kommer fra.
Tomme kalorier
Matvarer som sjokolade, pommes frites og potetgull, er kaloririke på grunn av et høyt innehold av mettet fett og sukker. Dette er matvarer som ofte refereres til som «tomme kalorier». Det betyr at de inneholder mye energi, men lite næring i form av vitaminer, mineraler og essensielle stoffer.
De norske kostrådene anbefaler å begrense inntak av både mettet fett og sukker, noe som betyr at disse kaloririke matvarene bør nytes i begrensede mengder.
Næringsrike kalorier
På den andre siden har vi matvarer som er rike på energi, men hvor kaloriene kommer fra sunne og næringsrike kilder. Eksempler på slike matvarer inkluderer nøtter, avokado og fet fisk. Disse matvarene er energirike, men kaloriene kommer hovedsakelig fra umettede fettsyrer, som er mye bedre for helsen enn mettede fettsyrer og sukker. I tillegg inneholder disse matvarene mye vitaminer, mineraler og protein. Dette er matvarer man kan innta med god samvittighet til tross for et høyt kaloriinnhold, fordi de gir kroppen verdifull næring for å fungere optimalt.
Hvem trenger økt energiinntak?
Energirike matvarer snakkes ofte om i forbindelse med vektnedgang, men det er mange som av ulike årsaker har behov for vektoppgang, eller som har behov for et høyt inntak av energi. Dette kan gjelde:
Idrettsutøvere: Disse har et betydelig høyere energiforbruk og trenger et høyt inntak av næringsrik mat for å restituere og bygge muskelmasse.
Person som ønsker vektoppgang: Dette kan være av medisinske årsaker eller dersom man sliter med å gå opp i vekt. Da kan næringsrike og energirike matvarer som nøtter, avokado og olivenolje være en sunn måte å øke energiinntaket på.
Eldre: Mange eldre har nedsatt appetitt og kan ha behov for ekstra energi i mindre porsjoner. Da kan energitette måltider være svært nyttige.
Det er altså på tide å gi slipp på oppfattelsen om at alle kaloririke matvarer er dårlig for deg. Ved å skille mellom næringsrike og tomme kalorier kan du ta bevisste valg som støtter helsen din, enten om du ønsker å gå ned i vekt, opp i vekt, eller bare spise et balansert og energigivende kosthold. Husk at det er det totale næringsinntaket som teller, og ikke bare kalorier.