Matglede

Det er mye snakk om kostråd og hvilke matvarer og næringsstoffer vi bør spise mer og mindre av, men hva med matglede?

Det stemmer at et sunt kosthold og fysisk aktivitet er byggesteiner for god helse. Men matglede er også en viktig bidragsyter til vårt velvære. For noen er dette en selvfølge, mens for andre kan det være en stor utfordring.  

Mat skal ikke bare gi næring. Mat er en stor del av hverdagen vår. Mat er sosialt, kulturelt, gøy, av og til vanskelig og av og til lett. Det er en kilde til glede og samhold, bygger relasjoner mellom mennesker og fungerer som et samlingspunkt og felles opplevelser.  

Matglede handler om mer enn bare smaken. Det inkluderer også hvordan vi forbereder, serverer og nyter maten. Når vi lager mat, deler oppskrifter, og settes oss ned for å spise med familie, venner eller alene, skaper vi minner og styrker båndene våre. Måltider blir en anledning for å dele historier, le, gråte, knytte tettere relasjoner, eller lære seg å nyte eget selskap. 

Derfor bør vi ikke bare tanke på hva vi spiser, men også hvor vi spiser og hvem vi spiser med. Matglede er noe som må læres, akkurat som man lærer barn å spise frukt og grønnsaker. Det er viktig å skape en positiv holdning til mat fra en tidlig alder, slik at barn vokser opp med en sunn forståelse av matens rolle og lærer at mat er mer enn bare drivstoff.  

Så neste gang du setter deg ned for et måltid, husk å nyte øyeblikket. Matglede er tross alt også en viktig del av helsen vår.  

Ønsker du persontilpassede råd?

Et balansert forhold til mat handler ikke bare om hva vi spiser, men også hvordan vi tenker og føler rundt maten. Mange opplever at krav, regler og forventninger kan overskygge gleden. Da kan det være nyttig å utforske hvordan du kan gjenoppdage mat som en kilde til trivsel og glede. Gjennom samtale og veiledning kan vi sammen finne tilbake til en mer avslappet, positiv og trygg relasjon til mat – der måltidene igjen får være en kilde til glede, fellesskap og egenomsorg. 

Kontakt