Et halv avocado med stein ligger blant hele avokadoer.

Matmyter: Karloriinnholdet forteller hvor sunn maten er

Det er en vanlig oppfatning at kaloriinnholdet i en matvare eller matrett er en god indikator på hvor sunn maten er. Men dette stemmer ikke! Kalorier er bare en måleenhet for energi, og gir oss ikke et fullstendig bilde av matens næringsverdi eller helsefordeler.  

Hva er kalorier?

Kalorier representerer energien som kroppen får fra maten vi spiser. Når vi snakker om kaloriinnhold, refererer vi til hvor mye energi en bestemt matvare gir. Men kaloriinnholdet alene kan være misvisende, da det ikke tar hensyn til de andre viktige næringsstoffene som finnes i maten.  

Kaloriinnholdet forteller ikke hele historien

  1. Næringsstoffer: Matvarer kan ha høyt kaloriinnhold, men samtidig være rike på viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og kostfiber. For eksempel avokado og nøtter er svært energirike, men de inneholder også umettede fettsyrer og næringsstoffer som er gunstig for helsen vår. 

  2. Kvalitet over kvantitet: Det er viktig å fokusere på kvalitet på maten vi spiser, ikke bare kaloriinnholdet. Bearbeidede matvarer med høyt sukker- og fettinnhold kan ha lavt kaloriinnhold, men de gir lite næring.  

Helsefremmende matvarer med høyt kaloriinnhold

  1. Nøtter og frø: Rike på sunne fettsyrer, protein og fiber.  

  2. Avokado: Full av sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler.  

  3. Olivenolje: En sunn fettkilde til tross for å være energirik.  

Altså kan ikke kaloriinnholdet i maten gi oss hele bilder av hvor sunn maten er. For å oppnå et balansert og helsefremmende kosthold, er det viktig å også fokusere på næringsinnholdet og kvaliteten på maten vi spiser, og ikke bare kalorier. Ved å velge næringsrike matvarer, selv matvarer med høyere kaloriinnhold, kan du allikevel støtte helsen din og oppnå en bedre livsstil.