Kokosnøtt, kokosmelk, kokoskjøtt, kokosflak, mel, og en skje på en hvit treoverflate med en mørk bakgrunn.

Matmyter: Kokosolje

Kokosolje har i perioder vært veldig trendy. Ikke bare har det vært fokus på de utallige måtene man kunne anvende kokosolje, men det har også vært snakk om hvor helsefremmende det er. Matvaren har til tider fått merkelappen «supermat». Men er kokosolje så fantastisk som det høres ut som? La oss dykke dypere inn i mytene og faktaene rundt kokosolje.  

Hva er kokosolje?

Kokosolje er en planteolje som utvinnes fra frukten av kokospalmen. Den har omtrent like mange kalorier som andre planteoljer, som oliven-, raps- og solsikkeolje. Men det som skiller kokosolje fra disse er det høye innholdet av mettet fett – faktisk så mye som 90%! 

Mettet fett og helse

Mettet fett anses for å være det vi kaller den «usunne» fett-typen. Denne type fett har vist seg å ha negativ effekt på “det dårlige” LDL-kolesterolet, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Innholdet av mettet fett overskygger derfor eventuelle positive effekter av kokosolje.   

Norske kostråd og anbefalinger

De norske kostrådene anbefaler å begrense inntaket av mettet fett. Dette betyr at et høyt inntak av kokosfett ikke er i tråd med anbefalingene for et sunt kosthold. Det finnes ingen solid evidens som støtter påstanden om at kokosolje skal være bra for kroppen. Den eneste eventuelle fordelen er at det gir god smak. 

Bruk av kokosolje i kostholdet

Det er ikke nødvendigvis galt å bruke kokosolje en sjelden gang som smakstilsetning i matlagning eller i baking, men det anbefales ikke å bruke kokosolje som din primære eller betydelige fettkilde i kosten.  

Alternative til kokosolje

For de som ønsker å bruke sunne fettkilder, kan olivenolje og rapsolje være bedre alternativer. Disse inneholder enumettet og flerumettet fett, som er gunstigere for hjertehelsen.