En tallerken med stekt fisk, små poteter, agurk i en grønn saus.

5 grunner til å spise mer fisk

Det er mange grunner til å inkludere fisk i dine ukentlige måltider. Helsemyndighetene anbefaler å spise 2-3 fiskemåltider i uken. Her er 5 gode grunner til å gjøre nettopp dette.  

1. Rik på Omega-3 fettsyrer

Omega-3 er en essensiell fettsyre som kroppen vår ikke kan produsere selv, noe som gjør det viktig å få det gjennom kosten. Omega-3 har en rekke positive effekter på helsen, blant annet har den vist seg å være viktig for utvikling av hjernen og for hjertehelsen vår. Fisketyper som rødspette, steinbit, kveite, laks, makrell, sild, ørret og sardiner er alle utmerkede kilder til omega-3. 

2. Viktig kilde til jod

Jod er et essensielt mineral som er avgjørende for normal produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen, noe som igjen er viktige for normal energiomsetning i kroppen. Mager fisk slik som torsk, sei, hyse, kolje og tunfisk er ypperlige kilder til jod.

I Norge har spesielt mange unge jenter og kvinner i fertil alder et lavt inntak av jod, og de kan derfor kan derfor fra stor nytte av å inkludere mer mager fisk i kostholdet. 

3. God kilde til vitamin D

Vitamin D er viktig for å bygge og opprettholde et sterkt skjelett, da det er nødvendig for opptak av kalsium. Det spiller også en viktig rolle i immunforsvaret. Sollys er en viktig kilde til vitamin D, men i Norge har vi begrenset tilgang på sol i vinterhalvåret. Fet fisk er en av de få naturlige matkildene til vitamin D. Ved å inkludere fet fisk i kosthold, kan dette bidra til å fylle opp vitamin D-lagrene dine og styrke immunforsvaret.  

4. God kilde til protein

Fisk er en utmerket proteinkilde. Proteiner er kroppens byggesteiner, og er nødvendige for vekst, reparasjon og vedlikehold av kroppen. Et tilstrekkelig proteininntak er også viktig for å opprettholde muskelmasse og et sterkt skjelett. Både mage og fet fisk er proppfulle av protein, noe som gjør dem til et ideelt valg for en sunn livsstil.  

5. Allsidig og raskt å tilberede

En av de beste tingene med fisk er hvor allsidig det er. Det er dermed mange retter hvor man kan inkludere fisk på en kreativ, men enkel måte. Denne fleksibiliteten gjør det enklere å få i seg nok fisk uten at det føles ensformig.  

Noen eksempler er: 
- Fiske-taco 
- Fiskegrateng 
- Fiskeburger 
- Sushi 
- Pizza